Nieuws

11 Tips voor een Veilig Magazijn

Veiligheid eerst, toch? Magazijn medewerkers hebben recht op veilige werkplekken. Voor het management zit daar een aardige verantwoordelijkheid aan vast, als bedrijf wil je natuurlijk dat jouw werkplekken en werknemers en producten optimaal beveiligd zijn.

Veiligheid magazijn verbeteren

Wij geven je tips om de veiligheid in het magazijn te verhogen. In de drukte van een magazijn kan het snel misgaan als je niet oplet. Toepassing van deze slimme moves zullen je magazijn veiliger dan ooit te maken.

1. Stap in die Veiligheidsschoenen

Een veilig magazijn begint bij je voeten! Veiligheidsschoenen behoren niet zomaar tot de veiligheidsmaatregelen, het beschermen je tegen rondzwervende spijkers, omvallende objecten en die verraderlijke olievlekken. Of je nu te maken hebt met zware pakketten of gewoon door het magazijn racet, een paar stevige stappers is goud waard. En hey, een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen sta je stevig in je schoenen. Zorg er voor dat je in de gaten houdt hoe je schoenen er uit zien als je ze gebruikt, als ze niet meer in goede conditie verkeren, haal dan gelijk nieuwe.

2. Glow in the Dark – Draag Fluorescerende Kleding

Zichtbaar zijn is key in een veilig magazijn, zeker als je tussen de heftrucks en pallets zwerft, wil je er alles aan doen om je zichtbaarheid te verhogen om aanrijdingen te voorkomen. Met fluorescerende werkkleding ben je niet te missen – en dat is precies de bedoeling. Of het nu een knalgeel hesje of een neon broek is, het zorgt ervoor dat iedereen je ziet aankomen, waardoor de kans op botsingen drastisch daalt. Extra punten voor reflecterende strips die je vanuit elke hoek laten shinen. Maak het zo leuk als je zelf wilt, fluorescerende werkkleding is er ook in verschillende kleuren. Een veilige werkplek met een vleugje disco om onveilige situaties te voorkomen? Iemand?

3. Futuristische Veiligheid: De Blue-Spot Technologie

Als we het dan toch over zichtbaarheid hebben. Heb je al gehoord van de blue-spot technologie? Deze signaleringen geven een helderblauwe spotlicht op de vloer rondom je interne transportmiddelen zoals magazijntrucks, waardoor collega’s weten: pas op, truck in de buurt. Ideaal in een lawaaierige omgeving waar je het motorgeluid niet hoort aankomen. Die blauwe gloed is je beste vriend in krappe hoekjes en drukke kruispunten van dagelijkse werkzaamheden, en maakt Nederlandse magazijnen net een stukje sci-fi.

veiligheid magazijn
magazijn manager

4. Zet in op Bolle Spiegels

Bolle spiegels zijn je nieuwe beste vrienden op kruispunten en in gangpaden. Waarom? Nou, ze geven je een soort superzicht waarmee je alles in de gaten houdt. Heftruckchauffeurs en de voetgangers kunnen zo vroegtijdig potentiële probleempjes spotten. Slim geplaatst op de juiste hoogte zorgen deze spiegels ervoor dat iedereen een helder overzicht heeft, zelfs als er een berg dozen het zicht blokkeert. Resultaat? Minder botsingen met heftrucks en een smooth flow door je magazijn. Makkelijk en mega effectief voor een veilige werkvloer.

5. Duidelijke Regels met Borden en Signalen

Wil je veilig werken in het magazijn? Zorg dan voor kant-en-klare verkeersregels met borden en signalen. Door deze signaleringen op de juiste spots te hangen, houd je heftruck bestuurders en voetgangers op de hoogte van de do’s en don’ts. Van “Niet harder dan je oma loopt” tot “Safety first: zet je helm op”, zorg ervoor dat de veiligheidsregels helder zijn voor de medewerkers op de werkvloer. Het coole is dat deze borden niet alleen de regels uitleggen maar ook wat je moet doen als er calamiteiten zijn, zoals bij een chemische spill of brand. Consistente signalering maakt dat iedereen de regels snapt en volgt, en dat bouwt een cultuur van veiligheid en verantwoordelijkheid. Deze verkeersregels spelen een super belangrijke rol in de veiligheid van de gehele organisatie.

6. Aparte Banen voor Lopers en Rijders

Risico op een botsing? Niet als het aan deze veiligheidsregels ligt! Door net als in het gewone verkeer helder gemarkeerde voetpaden en aparte rijbanen in te voeren, weet iedereen waar ze veilig kunnen lopen of rijden. Met lijnen op de grond of verschillende kleurtjes zorg je ervoor dat voetgangers en voertuigen in magazijnen elkaar niet in de weg zitten. Waar het kan, gooi je er nog een fysieke barrière tegenaan voor die extra duidelijkheid.

Dit “gescheiden verkeer”-beleid in een is niet alleen goed voor de veiligheid van een magazijn maar ook voor de efficiëntie. Door de veiligheidsmaatregelen weten werknemers waar ze aan toe zijn, en dat houdt de boel lekker op rolletjes. Door deze uitgebreide maatregelen te implementeren om veiligheidsrisico’s te voorkomen, wordt de basis gelegd voor een veiligere en meer gestructureerde werkomgeving. Essentieel voor de eigen veiligheid van alle magazijnmedewerkers en de optimalisatie van de bedrijfsvoering.

7. Schakel een Beveiligingsbedrijf in

Alles draait om veiligheid magazijn medewerkers zijn de kern van het bedrijf, daarom is het van belang dat die kern beschermd blijft. Het is niet verplicht, maar een beveiligingsbedrijf inschakelen kan één van de maatregelen waarvan je wilt dat je deze eerder had overwogen.

Beveiligers kunnen een flinke boost geven aan het gevoel van een veilige werkomgeving. Ze kunnen ongewenst gedrag corrigeren en eventuele ongevallen ondersteunen.

Een beveiligingsbedrijf kan een risico inventarisatie maken en een op maat gemaakt plan maken om de veiligheid van het personeel en het magazijn op een juiste manier in goede banen leiden. Toegangscontrole, objectbeveiliging en controle van gedragsregels zijn ook geweldige oplossingen voor een veilige werkomgeving in het magazijn.

8. Zorg voor Duidelijke Zebrapaden

We hebben het al eerder gehad over signaleringen, maar deze verdient een apart plekje in de lijst. Een magazijn zonder zebrapaden is als een stad zonder stoplichten: pure chaos! Dus, teken die lijnen en maak zebrapaden die niet te missen zijn. Het is simpel: mensen volgen de strepen, en voilà, minder botsingen met de intern transportmiddelen. Plus, als iedereen weet dat voetgangers altijd voorrang hebben en dat je in bepaalde zones niet mag scheuren als heftruckchauffeur, dan wordt het werken een stuk relaxter. Regels als deze zorgen voor een veilig magazijn. Orde en veiligheid, dat is wat we willen toch?

9. Kleuren Voor een veilige werkomgeving

Een goed kleurschema in het magazijn werkt als een GPS voor de werkvloer. Maak nooduitgangen zo groen als gras en gebruik unieke kleuren voor specifieke goederen. En rood? Rood is voor de brandblusser en de parkeerplaats van de heftruck. Het resultaat van een duidelijke kleuren inrichting: iedereen vindt supersnel zijn weg, zelfs zonder Google Maps. En in geval van nood ben je zo bij de uitgang, zonder stress. Plus, het maakt je dagelijkse werk een stuk efficiënter.

10. Installeer Wielblokkeringen bij Laaddocks

Maak gebruik van mechanische wielblokkering bij de laaddocks, het kan veel ongevallen voorkomen. Een mechanische wielblokkering houdt de boel letterlijk op zijn plek, zodat je veilig kunt laden en lossen zonder verrassingen. Want zeg nou zelf, niemand zit te wachten op een ongeplande ‘beweging’ van een vrachtwagen. Veilig werken, daar gaat het om. En die blokkeringen? Die zijn een cruciaal onderdeel van veilig werken.

11. Bescherm je Stellingen (en jezelf) met Aanrijbeschermingen

Last but not least, bescherm je magazijnstellingen alsof het je dierbaarste bezit is. Met aanrijbeschermingen vang je die onvermijdelijke botsingen op, en voorkom je een domino-effect van omvallende stellingen. Plus, het bespaart je een hoop gedoe en kosten. Veiligheid voor alles, toch? Zo houden we iedereen veilig en het magazijn in topconditie.

Bonus Tip: Juiste feedback is van belang

Gedragsregels hebben alleen is niet genoeg, het gaat er om dat ze nageleefd worden. Feedback op de gedragsregels speelt dus een erg belangrijke rol. Door collega’s aan te spreken bij slecht naleven van de regels maar ook zeker bij goed gedrag creëer je een veilige werkplek.

Tot slot

Dit waren ze: Praktische tips voor veiligheidsregels om je magazijn veilig, efficiënt en helemaal up-to-date te houden voor de werknemers. Voel je niet tot alle veiligheidsmaatregelen verplicht, maar als je een veilig magazijn wilt? Dan zul je zien dat gedragsregels en goede feedback noodzakelijk zijn.

Beveiliging nodig?

Ben je op zoek naar beveiligingsoplossingen voor  jouw magazijn? Wij leveren verschillende beveiligingsdiensten zoals objectbeveiliging, mobiele surveillance en alarmopvolging.

Meer weten? Neem contact op!

Meer weten?
Neem contact op!

erkend leerbedrijf
erkend leerbedrijf